Over ons > Historisch

In het hart van de wijk Longdoz, gehuisvest in de voormalige fabriek Dothée, nodigt het Huis van de Metaalnijverheid en Industrie Luik bezoekers uit om de streekindustrie te ontdekken.

Het gebouw

Het oudste deel van de fabriek werd gebouwd in 1845 door de gebroeders Dothée om er vertind blik te produceren. De fabriek ontwikkelt zich snel en het Longdoz groeit o.a. dankzij het station dat er in 1851 gebouwd werd.

In 1862 wordt het bedrijf Dothée overgenomen door de ” Société des Charbonnages et Hauts-Fourneaux de l’Espérance” die in 1877 de “Société Anonyme Métallurgique d’Espérance-Longdoz” werd.

Na een piek van 142.000 ton platen geproduceerd in 1948 verhuist de fabriek wegens plaatsgebrek naar andere ruimten in de regio. De warme walserij wordt gesloten in 1957. Na de fusie van Cockerill met Espérance-Longdoz eindigt de activiteit voorgoed einde van de jaren 1980.

Geschiedenis van de vereniging

1963 : Espérance-Longdoz opent er een museum door de collecties van de waterleidingenmaatschappij verzameld door René Evrard en die van Espérance-Longdoz geoogst door Leon Willem samen te brengen. Cockerill neemt de leiding na de fusie met Espérance-Longdoz (1970).

1973 : Het museum wordt de vzw “Museum van ijzer en steenkool” onder de leiding van de stad Luik. Het wordt beheerd door het Museum van het Waalse Leven.

1990 : Naar aanleiding van de financiële problemen van de stad Luik stichten de Universiteit van Luik, de stad Luik en het Museum van het Waalse Leven, ondersteund door Cockerill-Sambre en Vieille-Montagne de vzw “Huis van de Metaalnijverheid” met als hoofddoel de ontwikkeling van wetenschappelijke, technische en industriële cultuur over het algemeen, en de erfenis die ermee verbonden is.

1992 : de vzw wordt “Huis van de Metaalnijverheid en Industrie Luik”

2009 : Het museum is erkend als Museum van de Franse Gemeenschap(categorie B).

2013 : Het museum krijgt het label “Wallonie Destination Qualité”

Deze titel getuigt van de bedoeling om de begeleiding van de bezoekers voortdurend te verbeteren.

Choose your language

Discover our other museums

Discover our published works in our online shop